Guia per estalviar energia a la llar, Capítol 3 – Menjador, Saleta – Primera part

Ombra en edificis Arribem a la part de la llar on fem més vida, on passem el poc temps de lleure del que gaudim, així que tothom procura que sigui l’espai on més a gust es trobi.

Quan lloguem o comprem un habitatge no acostumem a cercar l’orientació de les finestres o galeries principals respecte al sol, tot i que aquesta decisió determinarà en gran manera el grau de confort dins de la vivenda.

Per conèixer aquesta dada només cal una brúixola (als smartfones es pot descarregar l’aplicació) i mirar des de la finestra de la que vulguem saber l’orientació.

Depenent d’aquesta orientació gaudirem de més o menys estones de sol a la vivenda al llarg de les estacions:

SUD: El sol dona tot el dia a l’hivern, primavera i tardor. A l’estiu només a les hores centrals del dia, quan fa més calor.

SUD-EST: A l’hivern tot el dia, la resta de l’any fins al migdia.

EST: Tot l’any des de la matinada fins a migdia.

NORD-EST: Sense sol a l’hivern, la resta de l’any fins a migdia.

NORD: Sol només a l’estiu, a primeres hores del matí i darreres de la tarda.

NORD-OEST: Sense sol a l’hivern, la resta de l’any des de migdia fins a la posta.

OEST: Tot l’any des de migdia fins a la posta.

SUD-OEST: A l’hivern tot el dia, la resta de l’any des de migdia fins a la posta.

Aquesta orientació és vàlida per l’hemisferi nord, que es on som. Evidentment, parlem de que al voltant de la vivenda no existeixi cap obstacle que ens doni ombra.

Hem de tenir en compte que sol és llum, però també és escalfor, pel que convé tenir dispositius per evitar sobreexposició a les hores més caloroses de l’any, com per exemple, tendals, cortines de teixit aïllant (no són cares i van molt bé), o simplement tancar persianes, és molt més barat un llum que un aire.

Quina és la millor orientació?

Dependrà de varis factors, principalment de l’hemisferi on ens trobem (en el nostre cas el nord), de la variació de temperatures hivern – estiu, del vent que rebi l’edifici i dels nostres gustos respecte a si preferim més o menys llum natural en detriment a la temperatura associada.

Qui no aguanti la calor pot preferir un habitatge orientat al Nord per evitar que a l’estiu el sol, i es consoli de la manca de sol a l’hivern pensant que el gas per a la calefacció hivernal és més econòmic que l’energia elèctrica per a l’aire acondicionat de l’estiu.

Als indrets amb hivern freds, l’orientació preferida serà la Sud, tot i que a l’estiu el sol donarà a les hores de més intensitat, normalment a aquests llocs els estius són suaus.

Ombra al monEl tema del vent és el gran desconegut, en temes de temperatura és més important fins i tot que l’orientació. Els vents poden ser càlids o frescals, depèn del que arribi al nostre habitatge el confort serà diferent.

Tots aquests factors determinen l’eficiència energètica de la llar i tenen aplicació directa en els estalvis energètics de la mateixa.

En principi això és tot respecte l’orientació, no vull entrar en temes de Feng-Shui i energies respecte als hemisferis, donat a que desconec aquests temes i la seva repercussió real.

Encara no hem començat a parlar dels elements consumidors d’energia del menjador, per no allargar el capítol ho deixarem per a una segona part.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Estalvi Energètic, General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>