Guia per estalviar energia a la llar, Capítol 1 – Parts exteriors

Comencem aquest recull de consells per estalviar energia a la llar amb el recinte contenidor de la mateixa, ja sigui unifamiliar o pis en edifici plurifamiliar. Cadascú té la seva idiosincràsia pel que no tots els consells serveixen per totes les llars.

AÏLLAMENT EXTERIOR

Una vivenda amb un bon aïllament tèrmic pot estalviar fins a un 50% d’energia, això repercuteix en les factures energètiques i en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle al medi ambient.

Una llar mitjançant el seu aïllament tèrmic reté al seu interior per a la nostra comoditat el fred a l’hivern i la calor a l’estiu, la seva eficiència energètica és la que ens permetrà un major o menor estalvi energètic.

La façana i la coberta exterior són la part més extensa de la llar, pel que tenen una incidència major dins l’aïllament. La majoria de llars tenen un aïllament mitjà – alt, depenent de l’any de construcció. Els materials i les formes de construir han anat millorant al llarg dels anys, això no vol dir que llars més antigues tinguin pitjors aïllament, a vegades passa just al contrari.

En cas d’aïllaments deficients hi han vàries maneres de corregir-ho exteriorment, sense perdre espai a l’interior de la vivenda.

  • Poliuretà: És la forma d’aïllament més estesa, ja sigui amb forma de planxa per revestir com escuma per emplenar, aporta un aïllament acceptablement continu i rígid.
  • Poliestirè extruït o XPS
  • Poliestirè expandit o EPS
  • Llana de roca: bàsicament usada per aïllar sota coberta.

PORTES i FINESTRES

 Són els punts dèbils de les llars.

En la cas de les portes, amb el temps tendeixen a deformar-se, provocant una pèrdua gradual d’estanqueïtat, una manera econòmica de apaivagar-ho és amb burlet de silicona als voltants de la mateixa i un tapajuntes automàtic (que baixa al tancar la porta i puja mentre s’obre) a la part inferior, que amb la porta tancada tapa les escletxes inferiors.

Les finestres ideals són de PVC amb trencament de pont tèrmic perfils buits de triple càmera i doble vidre amb càmera interior. Les de fusta massissa, si tenen un bon manteniment, també proveeixen d’un aïllament adequat, essent les metàl·liques sense pont tèrmic les més deficients.

Un canvi de finestres és relativament costós, s’ha de tindre molt en compte el temps d’amortització de l’obra i el resultat final de la mateixa, com és evident mentre més velles i pitjor aïllades són, el temps d’amortització s’escurça i els estalvis arriben a ser considerables.

La solució del burlet de silicona al voltant de les fulles de la finestra també és molt factible aquí, sobretot en finestres de fusta velles i metàl·liques, on la calor i el fred provoca que es contraguin o s’expandeixin generant escletxes per on marxa la climatització que tant ens costa mantindre dins de casa.

Ventilar la llar pel matí, amb 10 minuts hi ha suficient per renovar l’aire d’una habitació.

TENDALS I PERSIANES

 Els tendals i les persianes són molt importants a les zones on a l’estiu el sol incideix directament, ja que ajuden a minimitzar un escalfament excessiu a la llar.

A l’hivern, durant el dia s’ha d’aprofitar al màxim la llum solar, deixar-la passar a través del vidre i durant la nit, una persiana baixada crea una segona càmera (molt deficient) d’aïllament.

 

Més endavant donarem un cop d’ull als jardins, terrasses i piscines, on podem trobar estalvis energètics importants.estalvis a la llar

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Estalvi Energètic i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>